fbpx

Verschillende soorten haartypes

Iedereen heeft zijn eigen haartype. Je haartype komt door je genen, hebben je ouders stijl haar, dan heb jij hoogstwaarschijnlijk ook stijl haar. Maar hoe komt dat nou? Het ene haar krult, het andere haar is stijl en het andere haar is afro. En wat voor soort verzorging past daar het beste bij?

Door je genen, wordt de vorm van je haarzakjes beïnvloed. Deze haarzakjes beïnvloeden weer het haar dat uit je hoofdhuid komt. Dit zorgt er weer voor dat er zo’n groot spectrum aan verschillende haartypes zijn. Van haar dat zo scheef is als de toren van pisa, tot haar dat zo recht is als een vierhoek. Het haar dat uit een zakje groeit hecht zich aan diverse eiwitten uit de ‘’schors’’ en dit bepaalt de vorm van jouw haar.

Wanneer jij weet wat voor soort type haar je hebt, kan je beginnen met een succesvolle verzorging van je haar. Elk haartype, hoofdhuid type heeft een andere soort verzorging nodig. Iedereen zijn haar is uniek, en ook niet elk haarzakje is hetzelfde. Sommige ‘’steile kapsels’’ zijn steiler dan de ander. Toch zijn er binnen het spectrum ‘’haartypes’’ vier grote hoofdgroepen waarop je je focus kunt leggen. Hieruit kun je afleiden hoe je jouw haar moet onderhouden en verzorgen.

Stijl haar

Stijl haar, dit haartype reflecteert veel licht, hierdoor lijkt het erg glanzend. Stijl haar is het meest elastische haartype. Stijl haar beschadigd niet snel, maar is ook een van de moeilijkste haartypes om te krullen of textuur in te brengen. Vuil en talg verspreidt zich gemakkelijk naar de haarpunten. Zonder goede ‘’professionele’’ haarproducten is het erg moeilijk om mooi volume in stijlhaar te brengen. Veel mensen met stijlhaar wassen hun haar te vaak, waardoor het nog ‘’futlozer’’ wordt dan het al is. Een goede tip voor mensen met stijlhaar is om het niet te vaak te wassen en er ‘’vette’’ producten in aan te brengen.

Golvend haar

Golvend haar, of ook wel haar met ‘’slag’’ is vaak aan de bovenkant stijl en ‘’krullend’’ of ‘’golvend’’ aan de onderkant. Hierdoor lijkt het alsof het haar meer ‘’body’’ heeft. Golvend haar oogt aan de bovenkant ‘’glanzend’’ en ‘’sterk’’ maar is bij de haarpunten vaak droog en beschadigd snel. Dit haar is vaak kwetsbaar, en breekt hierdoor gemakkelijk af. Als het weer vochtig is, wordt water door dit haar geabsorbeerd, waardoor het snel ‘’pluizig’’ wordt.

Krullend haar

Krullend haar beweegt soepel, en is vaak ‘’bouncy’’. Doordat krullend haar uit ‘’bochten’’ bestaat, is het voor talg moeilijk om de punten van het haar te bereiken. Dit zorgt ervoor dat krullend haar gemakkelijk breekt of splijt en het daardoor weer snel uitdroogt.

Afro haar

Afrohaar is het haar met de meeste ‘’bochten’’. Dit haar krult vaak heel erg sterk. Voor textuur en volume is dit het meest fijne haar, ondanks dat het kwetsbaar is en snel breekt heb je hier de meeste natuurlijke ‘’volume’’. Afrohaar heeft veel ‘’hydratatie’’ nodig, dus veel vocht. Dit zorgt ervoor dat het haar soepel blijft. Daarnaast moet afrohaar diep gevoed worden. Een speciale kam of borstel beperkt al veel schade. Daarnaast is het handig om het vochtig te borstelen en kammen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.