fbpx

Je haar permanenten

Gepermanent haar, is haar dat op een chemische manier behandeld is om extra volume te creëren en krullen te geven aan het haar. Permanenten bestaat uit twee onderdelen, het haar rollen en het aanbrengen van vloeistoffen. De permanentvloeistof breekt zwavelverbindingen in het haar en vormt het haar om. Permanenten wordt niet vaak zelf gedaan, mocht je dat toch wel willen doen omschrijven wij hieronder hoe jij dat zelf kan doen!

Zorg ervoor dat je zeker bent dat je krullen/golvend haar wilt, zoals de naam al impliceert is het permanent.

Voorbereiding

Voordat je van start gaat is het belangrijk om te bepalen wat voor haartype jij hebt, en in welke conditie het haar is. De meeste permanentvloeistoffen komen in 3 of 4 verschillende sterktes, hier staat ook al vaak aangegeven voor wat haartype het is. Mocht je zwaar beschadigd haar of kroeshaar hebben adviseren wij altijd om naar een kapper te gaan die ervaring heeft met jouw haartype zodat de haarbeschadiging minimaal is.

Vervolgens is het handig om te bepalen of je je haar in korte tijd nog gaat knippen, aangezien het een stuk lastiger knippen wordt wanneer het haar gepermanent is. Knip vast dode puntjes van te voren weg.

Bepaal vervolgens vanaf waar je de krul wilt, en hoe groot de krullen mogen worden

Benodigdheden

 • Shampoo
 • Conditioner
 • Plastic handschoentjes
 • Schaar om de flesjes open te knippen
 • Een oude handdoek
 • Vaseline
 • Plastic douchemuts of huishoudfolie. Een niet-metalen klem om het plastic op zijn plaats te houden als je geen muts gebruikt.
 • Nat doekje of sponsje om druppels op te vegen
 • Klok
 • Permanent vloeistof en neutraliserende vloeistof
 • 25-35 rollers
 • Vloeitjes om de punten plat te houden

Het permanentproces

Heb je alle voorbereidingen getroffen, alle benodigdheden aangeschaft en wil je van start gaan? Dan kan je de stappenlijst hieronder volgen om je haar te permanenten. 

Tip: vraag hulp van iemand erbij! Je eigen haar permanenten is lastig door de tijdsdruk!

Stap 1

Neem de gebruiksaanwijzing van de permanentvloeistof goed door. Noteer de inwerkingstijden. Kam vervolgens het haar goed uit, en was het goed met shampoo, en conditioner. Zorg dat alle vetresten zijn verwijderd. Dep het haar droog, ga niet föhnen of hard wrijven. 

Stap 2

Trek oude kleren aan, handschoenen aan, en breng de vaseline aan op het gezicht, de nek en de oren. Smeer de gehele huid langs de haarlijn goed in!

Stap 3

Leg een oude handdoek over de schouders en deel het haar af in 4 delen. Gebruik hiervoor geen metalen maar plastic klemmen.

Stap 4

Begin nu de rollers in het haar te draaien. Begin onderaan en rol omhoog. Wikkel telkens een vloeitje om de puntjes en rol een lok om de roller. Hoe strakker je oprolt hoe strakker de krul.

Stap 5

Breng vervolgens de permanentvloeistof aan. Begin bij de hoofdhuid, want daar is de inwerktijd langer en masseer de permanentvloeistof grondig door het gehele haar. Laat de permanentvloeistof de aanbevolen inwerktijd op de juiste temperatuur inwerken.

Stap 6

Spoel de vloeistof nu grondig uit, zorg dat alle vloeistof uit het haar wordt gewassen! Breng nu de neutralisatie grondig aan en laat deze ook weer de aanbevolen tijd inwerken.

Stap 7

Maak het haar vervolgens voorzichtig droog. Houd je hoofd bijvoorbeeld ondersteboven en wapper het haar zachtjes droog door her hoofd te schudden. Pas na 24 uur zakt de permanent niet meer uit. Knijp en dep je haar tot die tijd dus alleen droog!

Tips

Om zo lang mogelijk mooie krullen te behouden hebben wij de volgende tips:

 • Laat het haar aan de lucht drogen, of gebruik een diffuser.
 • Kam je haar nooit als de permanentvloeistof nog niet is ingewerkt.
 • Agressief wassen moet vermeden worden. Gebruik conditioner speciaal voor gepermanent haar.
 • Het is erg belangrijk om te onthouden dat je je haar de eerste 48 uur nog niet mag wassen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.